duminică, 28 ianuarie 2018

Surprinzatoarea Polonie

Poloneza Katarzyna Lenart, reprezentanta aliantei democratice de stanga, si-a prezentat candidatura, prin 2011, intr-un spot electoral, imitand-o pe Sharon Stone, cu speranta de a castiga cat mai multe voturi. A fost ceva scandal, s-au dat unii si altii cu capul de birouri. A trecut. Culmea este ca tanara poloneza a facut-o intr-o tara unde biserica are o putere imensa. Am vorbit zilele trecute cu o colega de acolo si imi povestea ca, in Polonia, multe au legatura cu zona asta. De exemplu, dupa ce te casatoresti preotul te invata cum sa faci sex. Mai precis, cum sa-si ia fetele temperatura intravaginala, cum sa se "incalzeasca", cum sa stea in anumite pozitii. Da. Da. Ati citit bine. Ei le explica femeilor ca dupa ce isi verifica temperatura, in fiecare luna, sa mearga la barbat si sa faca sex pentru a face copii, deoarece asa trebuie sa faca ele! Mai mult, le explica viitoarelor mame cum sa hraneasca pruncul la sin. Practic, trebuie sa ne schimbam modul in care privim un slujitor al Domnului.
Si ca sa vedeti ca nimic nu e intamplator, vin cu o exemplificare, ca sa intelegeti paradoxul activitatilor acestor purtatori al harului Domnului, caci pentru mine, personal, este un paradox.
Calugarul Ksawery Knotz este o celebritate in materie de sex in Polonia. Cartea publicata de el este extrem de populara, fiind considerata un fel de Kama Sutra catolica. In "Sex as you don't know it: For married couples who love God" (Sexul, asa cum nu il stii: Pentru cuplurile casatorite care cred in Dumnezeu), autorul ofera o viziune cu totul noua asupra sexului, neobisnuita pentru un slujitor al divinitatii.
"Orice act - mangaiere, pozitie sexuala - cu scopul de a incita este permisa si placuta Domului. (...) Cuplurile isi pot arata dragostea in orice fel", scrie autorul, inainte de a intra in detalii explicite legate de actul sexual.
Potrivit preotului, sexul in cadrul unei casatorii nu trebuie sa fie plictisitor, ci "savuros, suprinzator si impanat cu fantezii". Semn ca lucrarea se vinde ca painea calda este faptul ca editura care a scos-o pe piata vrea sa o retipareasca. Calugarul cica ar fi scris cartea din dorinta de a-i ajuta pe catolicii polonezi sa scape de prejudecatile legate de sex, dupa cum a declarat.
"Sexul este ca si un meci de fotbal", spune el, mentionand ca exista intotdeauna reguli, dar ca partida sau meciul pot sa fie sau nu interesante. Intrebat fiind de unde unde are atata experienta un calugar celibatar care locuieste la manastire, acesta a raspuns ca a ascultat cu mare atentie ce au avut de spus
cuplurile casatorite si ca, de un an, si-a deschis un site, unde da sfaturi online pe acest subiect, atat in limba poloneza cat si in engleza, celor aflati in nevoie. Vedeti?
A, si ne plangeam ca la noi popii iti iau bani pentru orice? La polonezi nici nu iti boteaza copilul daca nu platesti taxa! Colega asta nu a avut atatia bani cit au vrut ei si au refuzat sa ii boteze copilul. Norocul ei a fost ca s-a dus mama ei cu tupeu dupa citeva saptamini si i-a amenintat si asa a fost botezat copilul.

foto: Ksawery Knotz
video: Poloneza Katarzyna Lenart


vineri, 26 ianuarie 2018

We all have our limits


Rubens gives us a way...

Rubens ne invita intr-un paradis care a incetat sa mai transforme dragostea in interdictie si pacat; un paradis in care omul isi poate face declaratiile de dragoste fara teama ca va plati pentru ele. Adam si Eva s-au reintors acolo nu pentru a-si renega vina, ci pentru a o aseza la loc de cinste chiar in peisajul din care au fost izgoniti.

Bunatatea vs forta



Puţini oameni îşi dau seama cât farmec şi câtă vrajă adaugă bunătatea, forţei.
Charles Baudelaire

marți, 23 ianuarie 2018

Chemarea care ustură

„Mai tare şi mai duios de cum a chemat Iisus pe oameni, nu-i poate chema nimeni de pe lume. Necazurile vieţii însă, iau pe oameni mai aspru dintr-o altă parte, silindu-i să-L caute pe Dumnezeu. Necazurile nu sunt fapta lui Dumnezeu, ci urmarea greşelilor noastre, urmare pe care îngăduie Dumnezeu s-o gustăm spre înţelepţirea noastră. Am mai putea adăuga că, greşind omul cu toată voia sa, intră sub altă stăpânire, unde i se fură şi-şi pierde multe însuşiri sufleteşti – şi de cele mai multe ori libertatea conştiinţei – bunuri fără de care se simte în multe chinuri. Preţuieşti un lucru pe care nu-l mai ai.
Sunt două feluri de necazuri. Necazurile pentru păcate şi necazurile pentru Evanghelie (1 Tesaloniceni 2, 2 ). Aci vorbim numai despre necazurile vieţii de pe urma păcatelor, şi care, prin usturimea lor, au darul să fie crezute de cel ce trece prin ele. Iar omului care vrea să iasă din ele nu-i rămâne altă cale, decât să-şi îndrepte purtările după voia lui Dumnezeu.
Deci când îţi va veni vreo încercare pe neaşteptate nu învinovăţi pe cel prin care ţi-a venit, ci întreabă-te pentru ce a venit? şi vei afla răspuns. Deoarece fie prin acela, fie prin altul trebuie să bei amărăciunea judecăţii lui Dumnezeu (Sf. Maxim Mărturisitorul, Capete despre dragoste, Filocalia, ed. I, vol. 2, p. 64.).
Pe pricina suferinţei iată un schimb de cuvinte între Dumnezeu şi om: Omul se roagă de Dumnezeu sa-l scape de necazuri şi Dumnezeu se roagă de om să-şi schimbe purtările. Socotiţi acum, care de cine să asculte mai întâi? (...)
Sursa text: Ieromonah Arsenie Boca, Cărarea Împărăţiei, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Române a Aradului, Deva, 2006.
Sursa foto: TruthTheory

duminică, 21 ianuarie 2018

La final conteaza ce ai invatat si cu ce ramai

Nu iertam la fel de usor si nu uitam la fel lucrurile care pangaresc apele curgatoare ale dragostei. Asa cum, de altfel, ne si impartim diferit oalele, casele, furculitele, drepturile, frustrarile atunci cand, intr-un fel sau altul, ne despartim... Cred ca impartim mai mult tristetile. Nici orgasmele nu le impartim echitabil. La final conteaza ce ai invatat, ce ai experimentat si cu ce ramai, sufleteste vorbind. La naiba cu toate regulile si calculele pe care ni le oranduim in minte. E asa frumos cand matematica cu ale ei calcule devine poezie... Viata in doi poate sa nu aiba rima, poate sa fie un vers alb. Pe cine ar deranja?