sâmbătă, 2 iulie 2016

O fi sistemul educațional bolnav, dar nu ironiza un copil, încurajează-l și ajută-l!

Pentru că posturile de profesor sunt plătite cu sume infime, această meserie nu mai este una de valoare, fiind luată în derâdere. Nimeni nu se face profesor, toți se fac vedete, manageri, informaticieni, așa că vom avea profesori din ce în ce mai proști.
Elevii sunt ironizați și peste tot în lume se face o reclamă proastă sistemului de învățământ și pregătirii precare a elevilor. Total eronat! Există o sumedenie de talente într-ale studiului, dar niciunul nu este apreciat, așa că pleca acolo unde meritele îi sunt recunoscute.
Deci, ceea ce face sistemul de învățământ românesc este să scoată profesori proști, care vor pregăti la rândul lor elevi și mai proști, creând atât în dascăli, cât și în învățăcei frustări din ce în ce mai mari, transmise la valori din ce în ce mai mari din generație în generație!
Problema este că nu trebuie să aruncăm bani pe nu știu ce catedrală, ci trebuie să facem ceva în sistemul ăsta de învățământ care se degradează de la un an la altul cu viteză mare!
Inconștiența presei de a obține rating distruge vieți, la fel și inconștiența profesorilor care au corectat lucrările la evaluări, simulări și alte examene de genul, oferind note eronate din lipsă de interes, nefiind plătiți, fapt ce a dus la dezamăgire, lipsă de interes și în rândul elevilor.
Mințile strălucite sunt, lipsesc doar interesul si stimularea!

Să nu mai discutăm despre salarizare, oricum nu se ajunge nicăieri. Este drept că în sistem încă mai sunt oameni care își fac treaba cu devotament, indiferent cu cât sunt plătiți, ei știu că nu copiii sunt vinovați de toată mizeria care se întâmplă; prost plătiți sau bine plătiți, încă există oameni care își sacrifică timpul, familia, sănătatea pentru a face lucruri cu adevărat importante pentru elevii lor; sunt din ce în ce mai puțini, dar există și, din respect pentru acești oameni, ar trebui să înceteze generalizările.

Da, în sistem intră mulți care nu își găsesc loc în altă parte. E cumplit să vezi un profesor de limba română care scrie greșit ortogramele. În acest ritm, rezultatele vor fi din ce în ce mai dezastruoase.
În același timp mai există o mână de oameni formați în vechile licee pedagogice sau absolvenți ai facultăților până în anii `90 care au intrat în sistem și care au o pregătire solidă și o conștiință încă trează; în următorii ani sistemul va rămâne și fără ei (fie prin pensionare, fie prin reorientare către alte domenii).
Mai nou am aflat că se corectează lucrări în batjocură. Recunoaște cineva că la evaluări contează doar ”mâna întâi” (primul corector)? Cel de-al doilea profesor estimează cu un plus/minus de 0, 10-0, 20 (în cazuri extrem de rare se corectează într-adevăr și de către al doilea profesor). Să nu mai spun că sunt situații unde, din aceeași lehamite, se întâmplă să uite adăugarea punctului din oficiu.
În general, se promovează o lipsă de respect față de profesori, atât din partea părinților, cât și a elevilor, ca să nu mai spun de guvernanți, pe toate căile posibile, uitându-se faptul că efectul de bumerang e inevitabil: după ce ani întregi s-a săpat cu sârg la erodarea respectului față de școală, vine măria-sa părintele cu copilul la porțile școlii să-l facă școala om și apoi se miră de rezultate…
Cât timp mass-media va promova toate acele știri cu non-modele, cât timp etalonul „reușitei” va fi turma de beizadele incapabile, dar puse în posturi bine plătite, cât timp profesorii vor fi prezentați și reprezentați în maniera în care se face astăzi, lucrurile nu vor deveni mai bune;
Degeaba așteptați schimbări din interiorul sistemului; schimbările reale în sistem sunt percepute la nivel de conducere (minister, inspectorate și uneori directori) ca un pericol. Reforma reală are nevoie de un efort susținut de muncă în echipă profesori-părinți –elevi. Abia atunci lucrurile vor începe să schimbe pentru binele copiilor noștri.
Chiar dacă repet, susțin faptul că rămân valabile cuvintele lui Eminescu: ,,Şcoala va fi şcoală când omul va fi om şi statul va fi stat.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu