luni, 14 decembrie 2015

Satsivi, specialitate georgiană apreciată de Stalin

Satsivi, un fel de mâncare preferat de dictatorul Iosif Stalin, este o specialitate georgiană pe bază de carne de pui, care se serveşte ca aperitiv, la temperatura camerei şi al cărei proces de preparare este destul de greoi şi îndelungat.
Ingrediente:
- un pui de aproximativ 1,5 kilograme
- 700 de grame de nuci
- 5 cepe mijlocii
- 4 căţei de usturoi
- 2 linguri cu oţet de vin alb
- 1 lingură cu coriandru uscat
- 1 linguriţă cu cimbrişor uscat
- 1 linguriţă cu vârf de galbenele uscate (disponibil la magazinele tip plafar)
- o jumătate de linguriţă cu praf de scorţişoară
- cinci cuişoare pisate
- câteva boabe de piper roz
- sare
Mod de preparare:
Puneţi doi litri de apă într-o cratiţă şi puneţi puiul înăuntru. Încălziţi totul până puiul este aproape fiert, apoi scoateţi pasărea şi aşezaţi-o într-o tavă de friptură, folosind o parte din grăsimea adunată la suprafaţa apei în care a fiert pentru a unge carnea. Nu aruncaţi apa în care a fiert puiul. Introduceţi puiul la cuptor şi coaceţi la 180 de grade Celsius. Când puiul este gătit, tăiaţi-l în bucăţi potrivite pentru a fi servite câte unei persoane. Tocaţi mărunt ceapa şi prăjiţi-o în grăsimea adunată la suprafaţa apei în care a fiert puiul, pentru 6-7 minute. Puneţi ceapa prăjită într-un vas şi folosiţi un blender de mână pentru a transforma ceapa într-o pastă. Adăugaţi pasta în apa în care a fiert puiul. Măcinaţi mărunt nucile şi amestecaţi-le cu coriandrul, cimbrişorul, gălbenelele, scorţişoara şi cuişoarele. Într-un mojar, pisaţi piperul şi usturoiul, adăugând sare, apoi adăugaţi amestecul, alături de oţet, peste nuci. Adăugaţi, puţin câte puţin, apa în care a fiert puiul, până când amestecul are o consistenţă fină. Folosiţi o sită fină pentru a filtra amestecul, aruncând bucăţile mai mari din ingredientele care rămân în strecurătoare. Adăugaţi în acest sos bucăţile de pui şi daţi amestecul în clocot, apoi luaţi de pe foc şi lăsaţi mâncarea la răcit.Satsivi se serveşte ca aperitiv, la temperatura camerei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu